Pengedar Shaklee Petaling Jaya, Bandar Sunway, Subang Jaya

Pengedar Shaklee Petaling Jaya, Bandar Sunway, Subang Jaya

Cara rawat kulit breakout. Cara atasi masalah kulit breakout. Tips untuk merawat masalah kulit berjerawat dan breakout sebelum raya

Masalah kulit breakout ini adalah satu perkara yang paling menjadi kerisauan kebanyakan orang terutama wanita. Lagi-lagi bila dekat-dekat time puasa. Paling risau kalau ia berlarutan sampai hari raya kan.

Okay hari ni saya nak share tentang tips untuk mengatasi masalah kulit breakout. Ini adalah tips dan cadangan umum sahaja tau. Cara mengatasi mungkin berbeza mengikut individu dan simptom brekout.

jom

1)MINUM AIR SECUKUPNYA

Yang ini, tips paling penting. Tak kisah lah korang pakai skincare brand terbaik dunia atau paling alami di duni sekalipun. Please minum air. Apa yang terjadi kepada kulit kita terutama keradangan (jerawat, alergi dll) adalah sign daripada sistem dalam badan kita. Organ dan sel mungkin sedang menjerit kerana tak cukup bekalan air untuk melakukan kerja seharia mereka dalam badan kita.

Walaupun anda makan suplemen untuk memulihkan masalah kulit, ia tidak akan dapat diserap dengan baik kalau badan anda tak cukup air. Jadi, minum air secukupnya mengikut komposisi badan masing2. Secara umumnya, minulah 8 gelas air sehari.

Image result for minum air ikut komposisi badan

Nampak kan betapa pentingnya air. Sistem badan dan sel anda cantik, kulit anda pasti cantik

2) BACK TO BASIC

Bila kulit breakout, anda akan mencari apa sahaja jenis skincare yang dapat membantu supaya kulit anda kembali cantik betul ? Nasihat saya, Tak perlu nak pakai samapai 7, 10 sampai 20 step. Just back to basic. Sebab your skin will suffer.

Pastikan Produk penjagaan kulit yang anda pilih iyu tidak mengandungi bahan berbahaya. kadang-kadang ada produk yang boleh flawless kan kulit anda dalam beberapa jangka waktu. Tapi secara diam, ia boleh merosakkan buah pinggang kita dan merosakkan lagi kulit kita apabla kita berhenti menggunakannya.

Untuk tips ini, anda boleh baca artikel basic skincare rutin  di sini.

3)JAGA PEMAKANAN

Image result for good food good skin

Saya faham part ini sangat susah untuk dikawal. Sebab apa ? Nafsu makan kita sering berlawan dengan suara kecil kita. hihi. lagi2 yang sedang diet untuk kurus.

Tapi demi menjaga kulit kita supaya tidak bertambah teruk, mahu atau tidak Jaga pemakanan anda seperti berikut.

  • Elakkan minuman manis. Gula yang tidak digunakan dalam badan akan memecah dan merosakkan kolagen
  • Elakkan makanan bergoreng
  • Elakkan fast food yang banyak msg dan preservative.
  • Elakkan makan maknaan yang anda alergik
  • Kurangkan minuman bersusu

4)PERSEKITARAN 

Image result for clean environment

Untuk persekitaran, ada 2. Dalam rumah dan Luar rumah. 

Dalam rumah :

  • Pastikan anda membersihkan kipas anda yang berhabuk
  • Pastikan anda tukar sarung bantal dan cadar sekurang-kurangnya seminggu sekali
  • Pakai pakaian yang bersih
  • Sentiasa pastikan rumah dan tempat tidur sentiasa bersih.

Luar rumah :

  • Sentiasa berjaga-jaga dengan habuk dan asap. Pastikan anda cuci kulit setelah pulang ke rumah
  • Jangan terdedeh secara direct kepada matahri tanpa memakai sun protection

5) LIFESTYLE

Image result for healthy lifestyle

Bercakap tentang lifestyle. Ia berkaitan dengan bagaimana aktiviti dan rutin harian anda. Untuk mendapatkan kulit cantik dan wajah yang berseri, anda mesti :

  • Bersenam selalu : Bila sistem badan kita lancar, kulit kita pun akan berseri dan nampak sihat. Bila kita banyak duduk dan tidak aktif, kulit muka kita mudah menjadi kusam dan kendur serta tua sebelum usia.
  • Hentikan merokok : Jika anda melihat kebanyakan perokok tegar, mereka memiliki kulit wajah yang lebih kasar dan mudah menjadi tua sebelum usia. Bayangkan, sebatang rokok mampu memusnahkan sehingga 100mg vitamin C. Baca cara berhenti merokok di sini 
  • Cara tidur : Tidur mesti cukup dan bangun awal pagi. Liver/hati kita akan mula repair pada jam 12-2 pagi. Jadi waktu itu anda mesti sudah tidur. Bangun awal pada keesokan pagi iaitu jam 5-6 pagi.

Begitulah 5 tips penting yang anda wajib lakukan sekiranya anda menginginkan kulit yang cantik, bersih dan sihat.

Jika anda yang mengalami masalah kulit breakout akibat skincare/produk viral, boleh hubungi saya untuk ikhtiar menggunakan suplemen. Ada yang makan suplemen Shaklee tapi takde kesan. Ia kerana anda kemungkinan besar salah cara makan. Boleh hubungi saya pengedar Shaklee Petaling Jaya, Agen Vivix Shaklee Petaling jaya yang dibimbing oleh doktor dan pakar nutrisi berpengalaman. Team kami dari superstar Family juga berpengalaman menggunakan produk Shaklee selama lebih 21 tahun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *